Γυαλιά ηλίου:  4 μύθοι +1 πραγματικότητα

Γυαλιά ηλίου: 4 μύθοι +1 πραγματικότητα

Oct 25, 2023 Home

Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης θα μιλήσουμε για τα γυαλιά ηλίου. Το μάτι από την κατασκευή του έχει μηχανισμό ο οποίος του επιτρέπει να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει το “κλείσιμο” της κόρης (μύση), ώστε να μειώνεται η είσοδος των βλαβερών ακτίνων του ηλίου(UVA, UVB) στο εσωτερικό του ματιού.

Η χρήση ακατάλληλων φακών, σκούρων αλλά μη απορροφητικών, “ξεγελάει” τη κόρη η οποία ανοίγει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να εισέρχονται οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου στο εσωτερικό του ματιού με πολύ σοβαρά για την υγεία αποτελέσματα (καταρράκτη, έγκαυμα του κερατοειδούς, αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνο των βλεφάρων).

Γι’ αυτό και πολλές φορές θα ακούσετε από τον οπτικό σας “Από να φοράς αυτά, μη φοράς καθόλου”. Αφήστε το μάτι σας να προστατευτεί μόνο του. Επίσης, πολλές φορές το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα αυτά τα γυαλιά είναι κοινό πλαστικό το οποίο είναι τόσο τοξικό που σε συνδυασμό με τον ιδρώτα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και δερματικό έγκαυμα. Αυτός είναι ίσως και ο πιο απτός λόγος για να καταλάβει κάποιος τη χείριστη ποιότητά τους και το πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι για την υγεία.

Και τώρα που κατανοήασαμε το πως αμύνονται τα ματάκια μας από τον ήλιο, πάμε να δούμε κάποιους μύθους και μια πραγματικότητα τα γυαλιά ηλίου.

  1. “Μα είναι σκούρος ο φακός, με προστατεύει από τον ήλιο”

ΜΥΘΟΣ. Η απορροφητικότητα ενός φακού έχει να κάνει με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος και όχι από το χρώμα. Το χρώμα μειώνει απλά το ηλιακό θάμβος, αυτό που μας “τυφλώνει” όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον ήλιο. Και όπως είπαμε και παραπάνω ένας σκούρος φακός αλλά μη απορροφητικός “ξεγελάει” τον αμυντικό μηχανισμό του ματιού μας (μύση κόρης) και επιτρέπει στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου να εισέλθουν στο εσωτερικό του ματιού με τα αρνητικά αποτελέσματα που αναλύσαμε παραπάνω.

 

  1. “Είναι RAYBAN, το πήρα από μαγαζί με σουβενίρ το καλοκαίρι στη Ρόδο. Να έχει και το καρτελάκι του.”

ΜΥΘΟΣ. Το μόνο εγκεκριμένο νομικά σημείο πώλησης γνήσιων γυαλιών ηλίου είναι το οπτικό κατάστημα. Είναι το μόνο που μπορεί να σας εγγυηθεί ότι τα γυαλιά τα οποία κρατάτε στα χέρια σας, επώνυμα ή μη, είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

 

  1. “Όσο πιο ακριβό το γυαλί, τόσο καλύτερο.”

ΜΥΘΟΣ. Η τιμή ενός γυαλιού καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Στην περίπτωση που μιλάμε για ένα γυαλάκι με απορροφητικούς φακούς η διαφορά στην τιμή έχει να κάνει σίγουρα με το αν έχει έξτρα επιστρωσεις ή αν είναι πολωτικός ο φακός του, έχει να κάνει όμως και με το brand που το πλασάρει.

 

  1. “Τα γυαλιά ηλίου στα οπτικά καταστήματα είναι ακριβά.”

ΜΥΘΟΣ. Όλα τα καταστήματα οπτικών στις συλλογές τους έχουν γυαλιά ηλίου άριστης ποιότητας noname των οποίων η τιμή είναι αρκετά προσιτή ή ακόμα και παλαιότερα επώνυμα μοντέλα σε χαμηλή και πιο προσιτή τιμή.

 

  1. “Κάπου διάβασα ότι τα γυαλιά ηλίου έχουν ημερομηνία λήξης.”

ΑΛΗΘΕΙΑ. Η απορροφητικότητα ενός φακού μειώνεται όσο περνάει ο καιρός. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να προχωράμε στην αντικατάσταση των φακών κάθε 2-3 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς πέραν της φυσικής φθοράς των φακών, υπάρχει και η φθορά λόγω της καθημερινής χρήσης των γυαλιών (βλ. γρατζουνιές).

 

Συμπερασματικά, η χρήση ακατάλληλων γυαλιών ηλίου μοδάτων και πολύ προσιτών στη τιμή μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο οπτικό μας σύστημα καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία δρα αθροιστικά. Ο οπτικός σας είναι ο αρμόδιος επαγγελματίας υγείας που θα σας κατευθύνει και θα σας συμβουλεύσει για την επιλογή σας. Μιλήστε του και σίγουρα θα βρείτε μαζί τη λύση.

Μέχρι το επόμενο ποστ… Να προσέχετε τα μάτια σας.

 

Αγγελική Ζωντανού

Οπτικός-Οπτομέτρης

Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών