Μια ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω σχεδόν καθημερινά. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια καθώς και ο καθημερινός βομβαρδισμός από διαφημίσεις αμφιβόλου ποιότητας αλλά μοδάτων προϊόντων ηλίου και οράσεως έχουν οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό στο να τα προτιμάνε, χωρίς ωστόσο να φαντάζονται τα προβλήματα που προκαλούν μακροπρόθεσμα στα μάτια τους.
Για τα γυαλιά ηλίου θα μιλήσουμε σε επόμενο ποστ. Θα προτιμούσα να επικεντρωθούμε στο κομμάτι των "έτοιμων γυαλιών οράσεως" από οπτικό, φαρμακείο, λαϊκή, παζάρι δεν έχει σημασία. Μιλάμε για το ίδιο προϊόν. Ένα προϊόν φασόν. Πλαστικός σκελετός, με φακούς με συγκεκριμένα ύψη, κέντρα για όλους μας. Και πριν προχωρήσω στα επιστημονικά θέματα θα σας κάνω μια κρίσιμη ερώτηση.
ΑΝ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ, ΤΡΕΧΕΤΕ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ???????
Ίσως τα 10 πρώτα μέτρα να βγουν αβίαστα, τα επόμενα? Δε θα ματώσετε στα δάχτυλα και στο πίσω μέρος του ποδιού? Και συνεχίζοντας να τρέχετε με αυτά, τι ζημιά θα προκαλέσετε στα πόδια σας μέχρι το τερματισμό? Το γεγονός ότι η ζημιά στα μάτια μας δε φαίνεται άμεσα(όπως στα πόδια), δε σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει. Κάτι λίγοι πονοκέφαλοι, λίγη κόπωση, που συνήθως τα ρίχνουμε στην καθημερινότητα που βιώνουμε, είναι τα πρώτα συμπτώματα.
Πάμε τώρα στα επιστημονικά. Κάθε οφθαλμικός φακός έχει το οπτικό του κέντρο. Είναι αυτό στο οποίο εντοπίζεται η δύναμή του φακού. Γι' αυτό κι είναι πολύ σημαντικό το οπτικό κέντρο του φακού να τοποθετείται ακριβώς μπροστά από τη κόρη του διοπτροφόρου. Οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να προκαλέσει στραβισμικά φαινόμενα, παραμορφώσεις, αδυναμία διόφθαλμης συνεργασίας, κοπιωπία. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε από την ομάδα του David Elliot στο Aston της Μεγάλης Βρετανίας αξιολογήθηκε η ποιότητα "έτοιμων" γυαλιών πρεσβυωπίας με κόστος από 1 έως 32λίρες Αγγλίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης περίπου το 60% των γυαλιών είχαν:
- Αποκλίσεις από τους αναγραφόμενους βαθμούς διόρθωσης
- Λανθασμένα κέντρα- ύψη
- Μεγάλη κλίση στους σκελετούς, σε σχέση με την κλίση του κεφαλιού, που προκαλεί παραμορφώσεις
- Πρόχειρες κατασκευές, εύθραυστες οι οποίες θα καταστραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η χρήση "έτοιμων" γυαλιών οράσεως αντενδείκνυται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 δευτερολέπτων (μια τιμή στο σουπερμαρκετ, ένα μενού κτλ).
Και θα ρωτήσει τώρα κάποιος "Μα ο γιατρός μου, μου είπε ότι είναι μια χαρά, δε χρειάζεται να δώσω ένα κάρο λεφτά να φτιάξω γυαλιά. Τα φοράει κι εκείνος."
Στην παραπάνω πρόταση υπάρχουν 2 λάθη.
1. Ο Οφθαλμίατρος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τα μάτια, ως όργανο της όρασης, το οποίο θα φροντίσει φαρμακευτικά και χειρουργικά όταν υπάρχει παθολογία. Παράλληλα, ο οπτικός-οπτομέτρης είναι ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας ο οποίος φροντίζει την αίσθηση και την λειτουργικότητα της όρασης, με τα κατάλληλα οπτικά μέσα (γυαλιά, φακούς επαφής, ειδικά βοηθήματα και προγράμματα αποκατάστασης). Είναι εκείνος ο οποίος θα σας συμβουλέψει και θα σας καθοδηγήσει.
2."....ένα κάρο λεφτά.." Ένα έτοιμο γυαλάκι πρεσβυωπίας στοιχίζει 5-10ευρώ το λιγότερο και ο χρόνος ζωής του δεν είναι μεγαλύτερος από 2 μήνες. Σε ένα διάστημα 1 έτους λοιπόν έχω σπαταλήσει 30-60 ευρώ για αμφιβόλου ποιότητας γυαλιά για τα μάτια μου. Με 60 ευρώ το λιγότερο φτιάχνετε ένα πολύ οικονομικό γυαλάκι στον οπτικό σας με τα κέντρα και τα ύψη σας και με φακούς που πληρούν τις απαραίτητες προδιάγραφες για την υγεία των ματιών σας.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ πόσο σημαντική είναι η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και τον οπτομέτρη σας καθώς οι διαθλαστικές ανωμαλίες και οι παθήσεις του οφθαλμού δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές παρά μόνο όταν έχουν προχωρήσει αρκετά.
Σε επόμενο ποστ θα μιλήσουμε για τα μαϊμού γυαλιά ηλίου.
Αγγελική Ζωντανού
Οπτικός-Οπτομέτρης
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών